Jdi na obsah Jdi na menu

m5 vs :)

 

BMW M5 vs. BMW M5 – Supersedan po dvaceti letech

 
13.5. 2013
Verdikt
 

BMW M5 vs. BMW M5 – Supersedan po dvaceti letech

 

Rozhodli jsme se srovnat obě auta, abychom ukázali, kam se za dvacet let posunula absolutní špička supersedanů.

Současná generace BMW M5, poháněná dvěma turbodmychadly přeplňovaným osmiválcem, se vyrábí od roku 2011. Přesně před dvaceti lety, tedy na začátku roku 1991, opustila v Mnichově showroom novotou vonící červená M5 E34. V té době šlo o naprostý sportovní vrchol mezi sedany a byť má BMW o dvacet let později o poznání větší konkurenci, stále se označení M5 těší až posvátné úctě.

Superstrojovny

Začněme, dle tradic slušnosti, starší dámou. Tu pohání evoluce závodního motoru z legendárního modelu M1. Nese označení S38B36, pochlubit se může rozvodem DOHC, čtyřventilovou technikou, třícestným katalyzátorem, kovaným klikovým hřídelem a ventily, elektronickým vstřikováním paliva Bosch Motronic a elektronickou váhou vzduchu. Na svou dobu byl výkon řadového šestiválce o objemu 3,5 litru (232 kW, 360 N.m) opravdu úctyhodný, po zvětšení objemu na 3,8 litru pro modelový rok 1992 výkon vzrostl na 250 kW a 400 N.m. Mimochodem, jde o největší produkční šestiválec v historii značky.

Posuňme se o dvacet let dál. Co pohání M5 dnes? Doba si žádá přeplňování a proto pod kapotou nejnovější M5 najdeme dvěma turbodmychadly Twin Scroll plněný motor o objemu 4,4 litru. Ten je vám schopen nabídnout famózních 412 kW (560 koní) a 680 N.m točivého momentu, což mimochodem znamená litrový výkon 127 koní.

Turbodmychadla jsou i s katalyzátory umístěna mezi oběma řadami válců, zajímavostí je propletenec výfukových svodů - celý systém je tvořen čtveřicí zcela oddělených větví, jež samostatně míří k dvoukomorovým dmychadlům. Vždy dva z těchto výfukových svodů se spojí až těsně před vstupem k turbíně. Tím je zajištěn stálý tok výfukových plynů bez pulzů, který udržuje vysoký tlak v turbodmychadlech, a tím zajišťuje rychlé reakce motoru.

obrázek [600 x 643]

Hrátky s V8 a R6

Toť šedivá teorie, jaká je praxe? Sešlápnutí pedálu plynu v jakýchkoliv otáčkách se rovná téměř okamžité zaražení posádky do sedadel. Točivý moment je díky přeplňování ohromný a všudypřítomný: 680 N.m je k mání od 1.500 do 5.750 otáček. Pod třemi tisíci je agregát stále v klidu, obrovskou sílu zatím jenom jemně naznačuje za bručení čtyř koncovek výfuku. Na mokru je toto jediná oblast, ve které se vyhnete častému problikávání kontrolky stabilizace.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gregorydyets - thesis requirements k91jat

4. 4. 2023 2:18


You made your stand very clearly!!
law essay help https://theessayswriters.com uk dissertation help https://buycheapessaysonline.com